Mascot Høie logo

HUR DU FÖRVARAR DITT TÄCKET

Två gånger om året är det dags att lägga undan ett täcke och ta fram ett annat, vilket i sig är en relativt enkel operation. Men hur du packar och förvarar sommartäcket genom vintern och vice versa är inte oviktigt. Se till att täcket behåller sina goda egenskaper och håll mögel och kvalster borta genom att följa några enkla råd.

Täcken från Høie är gjorda för att hålla länge, men det förutsätter naturligtvis att du tar några enkla förhållningsregler när det gäller underhåll, tvätt och förvaring.

Ola Berg, produktionschef täcken och kuddar på Høie.

Och när det gäller att packa och förvara täcket utanför säsongen är det avgörande vad täcket läggs i och var det förvaras. När det gäller det förstnämnda berättar Berg att väskan täcket kommer i när du köper det faktiskt är utmärkt för förvaring. Materialet dessa väskor är gjorda av andas bra och släpper ut eventuell fukt. Täta material som plast bör undvikas, då lufttäta material stänger in fukt och ökar risken för mögelbildning, informerar produktionschefen.

Om du inte har sparat täckesväskan som följde med täcket kan du enligt täckesexperten använda andra tygpåsar.

TVÄTTA OCH TORKA TÄCKET INNAN DET PACKAS BORT

Optimalt bör du tvätta och torka ditt täcke ordentligt innan du packar bort det. Under bara en natt avger vi mellan 3 och 5 dl fukt. Dessutom samlas en del hudavfall på täcket. Detta är faktiskt mat för kvalster och bör därför avlägsnas innan täcket packas bort, säger Berg. När täcket väl är tvättat, torkat och förpackat på ett säkert sätt, måste du se till att placera det på en lämplig plats. Undvik att förvara täcket i mycket kalla eller fuktiga rum. Då kan fukt snabbt bildas i täcket, vilket är ogynnsamt med tanke på bland annat mögel, varnar Berg.

Høies produktschef rekommenderar att du förvarar ditt täcke på en torr plats med relativt jämn temperatur. Undvik också direkt solljus på ditt duntäcke. Det är främst under torkningen som täcket kan utsättas för direkt solljus, men det är ändå bra att veta att för mycket solljus på duntäcken faktiskt kan bidra till att det naturliga fettlagret runt dunen, som gör dunet mjukt och fjädrarna spänstiga, torkar ut.

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att täcket är helt rent och torrt, att det packas i andningsbar förpackning och att det förvaras på en lagom tempererad och torr plats!

Fri frakt

över 1000,-

Säker betalning

med Klarna

Kvalitet

sedan1850

Norsk produktion

täcken och kuddar