Mascot Høie logo

Historien om

Mascot Høie


I mer än 170 år har Høie satt sin prägel på skandinaviska hem. Kombinationen av högsta kvalitet, bra design och en innovativ inställning har lett till att Høie fortfarande är det mest erkända varumärket inom sängkläder, täcken, kuddar och plädar.

Høie står starkt i folks medvetande som synonymt med kvalitet och hög komfort. Idag säljs och marknadsförs våra varumärken huvudsakligen på den nordiska marknaden, men vi exporterar också en stor andel av våra produkter utanför Norden. Alla med olika krav på egenskaper, färg och design - men alla har den goda och erkända Høie-kvaliteten!

Lite om historien

År 1850 startade produktionen av textilier i Høie-vattendraget längst söderut i Norge. Tillgången på obegränsade mängder rent norskt fjällvatten var den viktigaste faktorn för att tygerna blev kända som de bästa i Skandinavien. Under de första hundra åren hade Høie ett brett sortiment innan de beslutade sig för att specialisera sig inom textilsektorn. En hård marknad drev fram innovation hos ledningen och nyheterna kom i snabb takt.

Som första norska företag bestämde sig Høie för att satsa på färdigsydda sängkläder samtidigt som de lanserade de första färgade påslakanen och lakanen. Detta projekt fick en svår start då husmödrarna var vana vid att sy allt själva och endast i enfärgat vitt tyg, men fabriken var ostoppbar med sina genomarbetade designer och välgrundade nyheter och fick så småningom ett bra fotfäste på marknaden. Skepsisen var också stor när klänningstyget "Lille Marthine" i krepp lanserades 1955 med budskapet om att man slapp rulla och stryka. Men genombrottet kom - och innovatören Høie hade skapat ett unikt begrepp som blev känt långt utanför Skandinaviens gränser. Høie-krepp är fortfarande känt idag som en speciell vävteknik som skapar luftfickor mellan kroppen och sängkläderna vilket gör att den känns "varm på vintern och sval på sommaren". Det är särskilt roligt att Høie var först i världen med att lansera krepp på sängkläder. Äntligen kunde husfrun ta en tur till staden istället.

Høie har genom tiderna haft många ägare men det är troligen de tre generationerna av familjen Jebsen som ägde och drev fabriken från 1904 till 1990 som haft störst påverkan på utvecklingen. Entreprenörsförmåga och innovativa satsningar kombinerat med stor vikt på reklam och PR var nyckeln till framgången. År 1957 var de också först med krympfri behandling av tygerna samtidigt som Jebsen drev igenom idén att produkterna skulle ha en snygg förpackning i butikerna. Därmed infördes genomskinliga cellofanpaket med tydlig varudeklaration redan då.

En innovativ inställning har alltid varit närvarande vid vattenfallet på Mosby samtidigt som goda kontrollrutiner säkerställde att alla produkter höll högsta standard. Allt testades: slitstyrka, färgäkthet, koktvättsäkerhet, krympegenskaper, sträck- och rivstyrka samt sömmarnas hållbarhet. Inget lämnades åt slumpen då heller. Sedan dess har nya moderna produktionsmetoder utvecklat tygerna ytterligare. Kravet på förstklassiga råvaror i 100% ren mjuk bomull har upprätthållits tillsammans med förstklassig kunskap om att förädla de mjukaste och bästa tygerna till sängkläder, täcken och kuddar.

År 2009 tvingades tyvärr produktionen av sängkläder läggas ner i Norge då det inte längre var möjligt att driva ekonomiskt lönsam produktion där. Det var mycket viktigt att bevara arvet och grundlig utbildning genomfördes för att säkerställa att kunskapen överfördes till nya generationer och att kvaliteten bibehölls. Høie kan dock fortfarande vara stolta över att producera på hemmaplan - nu är det täcken och kuddar som tillverkas här.

Under ledning av entreprenören Morten Berg köptes Høie upp av Mascot ett decennium tidigare, vilket gjorde det möjligt att fortsätta med norsk produktion av täcken och kuddar. Nu samlades allt på Brekstad.

Detta utgör grunden till det Høie vi känner idag, under företagsnamnet Mascot Høie.

Berg Tekstil, som företaget först kallades, har producerat täcken och kuddar i Brekstad, Sør-Trøndelag sedan 1987, under ledning av grundaren Morten Berg. Det började med produktion av täcken och kuddar, samt sovsäckar. Med tiden blev vårt fokus endast täcken och kuddar, och vi lanserade varumärket Mascot över hela Skandinavien. Fabriken har haft en kraftig tillväxt både vad gäller produktion, försäljning och antal anställda sedan den först etablerades, och fusionerade också med täckfabriken Norsov år 2003. Fabriken har nu moderna lokaler och produktionsutrustning, vilket möjliggör effektiv produktion med hög kvalitetskontroll.

För att få ett starkare fäste på en marknad i ständig utveckling, förvärvade Mascot Berg Tekstil Høie AS år 1999. Förutom Norges starkaste varumärke inom sängkläder - fick vi också ädla Berger-plädar, NF i Sverige och 150 års skandinavisk textiltradition och två nya produktområden; sängkläder och plädar på köpet. År 2005 valde man att ändra varumärkesnamnet på plädarna från Berger till Høie. Høie vann priset Årets Varumärkesbyggare år 2017, utnämnd av Norsk Industri, Logistikpriset år 2017 och blev utsedd till Årets Producent år 2019 av Bo Bedre Design Awards.

Høie ska producera kvalitet som varar i generationer. Høie är medvetna om att jorden och textilbranschen står inför stora utmaningar. Vi anser att både som företag och som konsumenter har vi ett gemensamt ansvar för vår planet. Därför ska vi producera och utveckla med fokus på kvalitet, miljö och samhälle. Det är en självklarhet för oss. Vi har samlat mer information om vårt samhällsansvar under Høie Care. Målet är komfort med gott samvete - samtidigt som vi skapar utrymme för drömmar.

Följ med in i vår täcke- och kuddfabrik