Mascot Høie logo

Hur man tvättar sitt täcke

Sömn är så viktig för kroppen att den har tilldelats en tredjedel av våra liv. Om man tar väl hand om sina täcken kan de hålla i många år! Nu när det är säsongsskifte och dags att ta fram vintertäcket, kan några tips för tvätt och underhåll vara bra att ha med sig.

FÖRVARING

När du lägger undan ett täcke för säsongen, se till att det är helt torrt, inte för sammanpressat och gärna i påsen det kom i. Dunprodukter får inte förvaras i plast eftersom dun behöver luft. De bör förvaras torrt och mörkt, då bevarar du ditt täcke längre. Alla täcken och kuddar från Høie säljs med en väska som är lämplig för förvaring.

BÄDDA INTE

Det går kanske emot vad du har lärt dig hemifrån, men vi rekommenderar alltså att du inte bäddar sängen – åtminstone inte när du precis har stigit upp. För att kvalster inte ska få goda tillväxtförhållanden är det viktigt att du skakar täcket och kudden när du stiger upp, för att få ut fukten de har absorberat under natten. Vik tillbaka täcket så att det får luftas ordentligt.

TVÄTT AV DUNTÄCKEN

Duntäcken kan tvättas i 60 grader. Vi rekommenderar att du använder ett tvättmedel utan enzymer som är avsett för ull. Detta eftersom vanligt tvättmedel kan bryta ner det naturliga fettlagret på dunet och därmed minska dunets bärighet. Dun kan torkas i torktumlare på låg temperatur. Många använder tennisbollar vid torktumling av täcken och kuddar i maskinen. Detta är inte nödvändigt, eftersom både täcket och kudden fyller så mycket av maskinens kapacitet att effekten av tennisbollarna blir liten. Mer effektivt är att ta ut duntäcket och skaka det under torkningen, för att sedan fortsätta torktumla. Undvik att slå eller dammsuga täcket.

FIBER

Täcken och kuddar gjorda av fiber kan tvättas i upp till 60 grader och torkas i torktumlare. Fibermaterialet är belagt med en speciell coating, och livslängden på denna finish ökar om man använder ett skonsammare, gärna enzymfritt, tvättmedel.

DU SOVER INTE ENSAM

Kvalster är små vita 8-benta djur som du inte kan se med blotta ögat. De lever av döda hudceller och trivs därför bra i sängen. De lever cirka 2-5 månader och är ofarliga för människor; det är avföringen som kvalstren lämnar efter sig som orsakar allergiska reaktioner hos de med husdammskvalsterallergi. Hur snabbt kvalster förökar sig beror på temperatur och luftfuktighet i rummet. Om luftfuktigheten är tillräckligt låg, dör de. De bästa levnadsvillkoren för husdammskvalster är mellan 17-32 grader, och när den relativa luftfuktigheten är mellan 55-75%. Det är bra om sovrummet kan vara kallare än 17 grader om möjligt. På sommaren är det viktigt att vädra ut, och på vintern sträva efter låg luftfuktighet. Hög värme och stark kyla dödar kvalster. På kalla dagar (-15 till -20 grader) låt täcket ligga ute i 8 timmar, och skaka det ordentligt efteråt. Tvätta täcken och kuddar i 60 grader, kvalster överlever inte detta.

Om du har en bra rutin att tvätta ditt sänglinne varannan vecka i 60 grader och samtidigt vädrar täcket och kudden ordentligt – är du väl rustad i kampen mot sängkvalster!

NORSK PRODUKTION

Täcken och kuddar är tillverkade här hemma i Norge och favoriterna är både Svanenmärkta och rekommenderade av Asthma Allergy Nordic. Många tror till exempel att allergiker inte kan sova med dun. Det stämmer inte. Høies duntäcken är så rena att de rekommenderas för allergiker.

Fri frakt

över 1000,-

Säker betalning

med Klarna

Kvalitet

sedan1850

Norsk produktion

täcken och kuddar